Collectief Huisonderwijs voor Hooggevoelige Jongeren

 Mannaz School

Het verhaal achter de Mannaz school

In 2010 startte Annick Lentacker een middelbare school op: de Mannaz School.


"Mijn dochter is een heel gevoelig kind.  Altijd al geweest.  Daarom koos ik eerst voor een Montessori kleuterschool.  Daarna is ze doorgegroeid naar een Freinet lagere school.  Ze zat er op haar plaats.  Kreeg voldoende ruimte om te bewegen.  Ze hoefde niet de hele dag stilletjes aan een bank te zitten.  Het was een dynamische school waar leerlingen inspraak hadden in het klasgebeuren.  Een school waar mijn dochter heel gelukkig was. 

De overgang naar de middelbare school zou moeilijk worden.  Dat wisten we vooraf.  Mijn dochter mocht zelf de school bepalen omdat ik dacht dat ze dan tenminste op een plek terecht zou komen waar ze graag was.  Ze had bij de selectie maar één criterium: een school waar geen dieren werden gedissecteerd.  Zodoende bleef er maar één school over.  Waarvan ik vooraf al wist dat het op een absolute ramp zou uitdraaien. 

De eerste twee weken vielen nog mee, maar daarna begon het gepest.  Ze hoorde er niet echt bij, niet qua kleding, niet qua uiterlijk en al helemaal niet qua gevoeligheid.  Ik zag mijn dochter stiller en stiller worden.  Wat ik toen niet wist, was dat ze automutileerde, ze sneed in haar bovenarmen. 

De situatie werd erger en erger.  Inplaats van er over te praten trok ze zich steeds meer terug.  Ze wilde niet meer naar school.  Werd ziek.  De dag dat ze probeerde een eind aan haar leven te maken was voor mij de maat vol.  Op dat moment voel je zo de grond van onder je voeten geslagen worden en voel jij je, als alleenstaande moeder zo ongelooflijk gefaald.  Er zijn gewoon geen woorden voor om dat gevoel te omschrijven. 

Ik besloot daar ter plekke om haar dan maar zelf les te geven, een keuze die helaas niet elke moeder heeft.  Die beslissing was de geboorte van de Mannaz school.  Vanuit mijn pedagogische achtergrond en jarenlange ervaring als therapeute had ik een speciale kijk op hooggevoeligheid.  Een kijk die ik tot leven kon brengen in de Mannaz school."


Ondertussen gaat de Mannaz school haar zevende schooljaar in.  Meer en meer mensen kennen de school en haar werking.  Meer en meer mensen zien de positieve resulaten die wij hier behalen.  Zien jongeren opbloeien, meer zelfstandig worden, genieten.


Regelmatig worden wij gecontacteerd door mensen uit alle delen van het land met de vraag of er in hun buurt ook een school is.


Daarom startte ik met de opleiding Mannaz Mentor.  Zodat, na een intensieve training en opleiding, jij zelf bij jou in de buurt een school kunt opstarten.


Na een discussie over afstand en tijd groeide het idee om een Mannaz Academy te openen: voor jongeren die te ver weg wonen om naar een Mannaz school te gaan of ondertussen huisonderwijs volgen maar de sociale contacten missen. In september 2015 hoopten we op te starten in Sint-Niklaas.  Maar door problemen met de locatie is er een kink in de kabel gekomen.  Deze plannen staan dus even 'on hold'.


Sinds zijn ontstaan functioneerde de school ook als time-out project.  De Mannaz school is een plaats, waarop scholen en ouders en hun jongeren beroep  kunnen doen om een vast lopend schoolparcours te deblokkeren.  Het is een plaats waar jouw puber tot rust komt en de kans krijgt om op zoek te gaan naar ankerpunten om terug verder te gaan op een manier die past bij hoe hij/zij is.


Het komende schooljaar bereiden wij ons voor op de splitsing, want vanaf september 2017 zal er een aparte Mannaz School en Mannaz Time-Out bestaan.  Wil jij graag hieraan mee werken stuur ons dan een bericht!


Kom langs op een van onze info momenten of neem gewoon de telefoon en bel 0476/29 99 39 voor een vrijblijvend gesprek.  En schrijf hier in voor de nieuwbrief zodat je steeds bij bent met het reilen en zeilen van de school.


Annick Lentacker - Landelijk Coördinator en Creator van het project.

Mannaz is a small school for Highly Sensitive adolescents in the small village of Ertvelde, Belgium. It was founded by Annick Lentacker and Jan Camus in 2011.


It is estimated that as many as one in five of us is a Highly Sensitive Person. The trait of sensitivity is a great asset if it is properly nurtured - HSPs are often unusually creative, attentive and intellectually gifted people. According to the studies of Dr. Elaine Aron, who has written several books on HSPs, these individuals can contribute much more to society if they receive the right kind of attention and nurturing. In a culture which values confidence and extrovert personalities, HSPs can be at a distinct disadvantage. This is particularly true of the traditional school environment, where large classes, different teachers every hour, loud playgrounds and canteens make it difficult for the HSP adolescent to thrive and learn.


Annick was inspired to set up the school when her daughter, a Highly Sensitive adolescent, opted for home schooling after finding school unsuitable. Like all adolescents, however, she needed to be with others her own age and missed the company of other teenagers. Annick realized that there must be other teens in the same situation and set about looking for a good place to educate her daughter and others like her. After much searching, she found a stunning rural farmhouse with 4000 meters of land, orchards, fields, an organic vegetable garden and adjoining stables where the students can interact with horses.


This small school is now up and running, open to young people between 12 and 18 years of age. Their Mission is to create an international educational community for all HSP students to fully develop to their highest potential.