Collectief Huisonderwijs voor Hooggevoelige Jongeren

 Mannaz School

Woensdag 2 oktober 2019

Ik vond het een super fijne ochtend, die woensdag de tweede oktober.  Drie dames die elkaar nog nooit samen hadden gezien spraken af in het Centraal Station van Antwerpen.  Ze brachten een ochtend samen door, al Chai drinkend en keuvelend.  En dat het gezellig was!

Deze ochtend heeft me doen beseffen dat het voor mij ook heel voedend werkt om met Creators samen te zitten.

Dus ... dacht ik op de trein ... wat als we dit nu gewoon eens 1 keer in de maand doen.  Met een groepje van 6 tot 8 creators.

Woensdag 2 oktober werd dus de geboorte van het "Mannaz Dream Team". Want zo heette het voetbalteam ten tijde van Johan Cruijff; en dat waren toch ook allemaal kanjers!

Onze missie ... The Mannaz Dream Team has the ambition en intent to activate the Mannaz Dream.  Awake - Aware - Action.

Niet vrijblijvend... maar vanuit zowel een financieel als een emotioneel engagement zien we elkaar elke tweede woensdag van de maand, gedurende een kalenderjaar.

De kracht van gelijkgestemden is enorm. Creators begrijpen waar je door gaat en weten precies hoe ze elkaar kunnen motiveren. Ervaringen delen en elkaar ondersteunen om een gemeenschappelijk doel te behalen, geeft een enorm leuk gevoel. Deze wisselwerking is prachtig om te ervaren.


Doe jij mee!?

Als je niet weet of jij een Creator/Dynamo bent kan je een test doen.  Dit is de link naar de site van Roger Hamilton en de Genius test - https://www.geniusu.com/my-genius-test

Laat je me aub het resultaat weten? 

 
 

Ons Dream Team

We love every minute of our journey

Joke De Waard

Bij deze wil ik graag mijn enthousiasme delen over Mannaz.

Sinds kort ben ik gepromoveerd ;) tot Mannaz Dream Team lid.

Hoe gebeurt zoiets?

Mannaz staat voor onderwijs voor het gevoelige kind, onderwijs op het kind gericht ipv op resultaat gericht.

Mijn, nu inmiddels volwassen kinderen, gingen naar het algemeen onderwijs. Daar merkte ik ook het verschil in aanpak, dat het per leerjaar zo kon wisselen. Mijn zoon had bijv een leraar die hem heel goed begreep en ook inspeelde op dat wat de lerares van het jaar daarop als ‘lastig’ bestempelde.

Ik verhuisde naar Belgie, dus echt onderzoek naar scholen deed ik niet bewust. Uiteindelijk is mijn zoon met een leercontract gaan werken en dat deed hem goed. Hij werd weer zelfzeker, meer sociaal en was een graag geziene werknemer.

Een 20 jaar verder, heb ik inmiddels een kleindochter en herken in haar zo mijn kinderjaren. Niet naar school willen, ‘zonde van je tijd’, gewoon moeten doen wat er van je verlangd wordt, geen tijd voor creatief bezig te kunnen zijn.

Het zette mij aan het denken en ‘per toeval’, al geloof ik niet in toeval, kwam ik via een vriendin, Inge Nassen, in contact met Annick van de Mannazschool. Het hele concept sprak me direct aan!

Jammergenoeg kan ik niet de school bepalen waar mijn kleindochter onderwijs volgt. Maar als ik dan lees op welke manier er les gegeven wordt op een Mannaz school, de aandacht voor het kind als individu, de groene en natuurlijke omgeving. Dan ben ik blij dat dit bestaat, dat er voor kinderen die niet meekunnen in het reguliere onderwijs een methode is, die wel aanslaat, waardoor ze wel verder hun schooljaren met plezier kunnen volgen.

Zelf ben ik al een poosje bezig met de opzet van een maatschappelijk en sociaal project, iets waar het ook draait om persoonlijke ontwikkeling, je (emotioneel en fysiek) veilig genoeg kunnen voelen om wie je bent als mens, jong of oud, man of vrouw. Vanuit dit concept ga ik ook verder samenwerken met Annick. Zoals zij graag in iedere stad een Mannazschool wil, wil ik mijn project ook dupliceren en dus ook in ieder project aansluitend een Mannazschool.

Als Mannaz Dream Team lid komen wij iedere maand een keer samen om te brainstormen. Wat kunnen we nog doen, wie kunnen we nog bereiken, hoe kunnen we dit nog beter in de wereld zetten? Ik kom vol energie buiten, en neem dit ook weer mee voor mijn eigen project.

Mijn visie waaruit ik leef, verbinding, je verbonden voelen, erbij horen. Allemaal kernwoorden die ook staan voor Mannaz!

Mannaz” betekent mens; mens in de breedste zin van het woord.

De energie van Mannaz is die van verbinding.Sarah Deckx

Toeval bestaat niet, zoveel is zeker. Vanaf het eerste moment dat Annick, Joke en ik mekaar ontmoetten wisten we 'dit moeten we nog eens doen!'.
Mijn wens om 'iets' te veranderen in het onderwijs dateert al van jaren geleden. Ik weet nog goed dat ik met mijn zoontje Flor, toen in de tweede kleuterklas, een Steinerschool bezocht, omdat hij ècht tegen zijn zin naar school vertrok. Ik zal nooit vergeten dat hij me nadien zei 'mama, ik wil ook niet naar de modderschool (ze hadden daar een modderkeukentje buiten), want ik haat ALLE scholen.' En daarmee was de kous af. Hij legde zich ergens 'neer' bij het feit dat hij naar school moest, maar zelfs de dag van vandaag nog, hij is nu tien, ziet hij niet altijd het nut in van naar school gaan (buiten bij zijn goede vriend Kuba zijn)... Ikzelf voelde me met mijn rug tegen de muur want zag geen andere mogelijkheid dan hem maar te laten zitten waar hij al zat. Hij gedijt hoor, heeft een paar vrienden en moet gelukkig niet veel voor school doen nà school. Dat scheelt een pak miserie.
Toch bleef het bij mij wringen. Ik richtte ooit een werkgroep op om een eigen school op te richten, maar ook dat liep op een sisser af. Ik kon het niet alleen...
Maar ik bleef zitten met: 'er moet toch iets kunnen gedaan worden, zodat kinderen meer zichzelf kunnen zijn en niet iedereen over diezelfde kam geschoren wordt!'. Ik denk dan altijd aan die tekening met die dieren, waarin elk dier in een boom moet kunnen klimmen en daarop beoordeeld wordt. Voor de aap geen probleem, maar wat met de vis en de olifant? En wat vinden die van zichzelf wanneer ze beseffen 'dat ze niet meekunnen met de standaard'? Daarom, nèt daarom, omdat elk kind uniek is en het méér dan waard is om dat ook te mogen weten en ervaren, is een nieuw soort van onderwijs méér dan nodig.
En dat is wat de Mannaz-school kan en zal verwezenlijken. We gaan het anders doen. Kinderen gaan zich weer thuis kunnen voelen en iets moois maken van hun leven omdat ze van aan de start hebben mogen geloven in zichzelf en hun eigenste kwaliteiten en talenten mogen ontdekken op hun eigen tempo. Op een plek die rekening houdt met wie ze zijn. Ik denk met graagte mee over dit prachtige concept en hoop dat de droom van Annick, een Mannaz-school in elke stad van 't land, bewaarheid mag worden. Aan mij zal 't niet gelegen hebben!
Liefs, Sarah

Voor wie?

Voor Creators/Dynamo's die zich willen inzetten om de Mannaz droom "Een Mannaz school in elke stad", in de wereld te brengen.
 

Waar en wanneer?

Elke eerste woensdag van de maand.
Van 9 uur tot 11 uur.
Deze keer hadden we afgesproken in Viggo's Coffee in Antwerpen.
 

Kostprijs

Een jaarljkse bijdrage van 250 euro.
 

Algemene voorwaarden

Er zijn 12 gratis bijeenkomsten per jaar gepland.
Indien je door omstandigheden of ziekte niet aanwezig kan zijn, kan een andere persoon jou kosteloos vervangen. Gelieve dergelijke wissels - in de mate van het mogelijke - op voorhand mee te delen via e-mail. Terugbetaling is niet mogelijk.
 

Betalingsinformatie

IBAN: BE41 3630 9055 6210
BIC: BBRUBEBB
Rekeninghouder: Mannaz vzw
 

Via dit formulier kan jij je inschrijven 

 
Hartelijk dank!

Van zodra het geld op onze bank- of Paypal rekening staat krijgt u van ons een bevestiging en wordt uw naam een de deelnemerslijst toegevoegd.

Ik kijk er naar uit om u te mogen verwelkomen op 26 juli.

Annick Lentacker
Directrice
Oops. An error occurred.
Click here to try again.