Collectief Huisonderwijs voor Hooggevoelige Jongeren

 Mannaz School

Boeken Boetiek

De ogen van de condor

Posted by Annick Lentacker on January 7, 2018 at 12:00 PM


Ik vond het een goed boek maar helemaal geen boek voor 'gevoelige zieltjes'!


Bespreking van scholieren.com

Titel: De ogen van de condor

Schrijver: Lydia Rood

 

Waarom heb je het boek gekozen?

Ik heb het boek gekozen van de lijst die we hebben gekregen. Ik vind de schrijfster goed en andere boeken die ik wou lenen waren uitgeleend.

 

Tot welk genre behoort het boek?

Het boek behoort tot het genre politieke romans.

 

Is de titel goed gekozen?

Ik vind dat de titel niet goed gekozen is, omdat in het verhaal niks over een condor voorkomt. En je ziet helemaal niks door de ogen van een condor, maar door de ogen van de jongen.

 

Past de omslagillustratie goed bij het verhaal?

Ja ik vind van wel. Je ziet Ramiro, de hoofdpersoon van het boek. Op de achtergrond staan de twee beste vrienden van hem afgebeeld. Ook draagt hij de kleding die hij moet dragen van de bende waar hij bij zit.

 

Vanuit welk perspectief wordt het verhaal verteld?

Het ik-perspectief

“Ik vond mezelf heel zielig toen, wat een kalf was ik.” (blz. 24)

 

Heeft de schrijver het juiste perspectief gekozen?

Ja, je weet nu goed wat Ramiro van plan is, wat hij denkt. Hij kan namelijk niet alles hardop zeggen omdat dat gevaarlijk is. Je weet bij het ik-perspectief dus goed wat er allemaal aan de hand is.

 

Hoe bouwt de schrijver spanning op?

Ze bouwt spanning op door je nog niet meteen te laten snappen wat er aan de hand is, en je een beetje te misleiden.

“Miguel viel dood neer toen ik hem raakte.” (blz. 7, regel 1)

Miguel en Ramiro spelen hier een spelletje, maar als je deze regel leest lijkt het net alsof Miguel wordt vermoord.

 

Wie is de hoofdpersoon?

De hoofdpersoon is Ramiro, omdat het verhaal over hem gaat, en wat hij meemaakt. Het verhaal wordt ook vanuit zijn ogen verteld.

 

Beschrijf het probleem van de hoofdpersoon aan het begin van het verhaal.

Het dorp van Ramiro, San Iridoro (Colombia) wordt overvallen door de paramilitairen, ze nemen het zusje van zijn beste vriend mee. Waar hij stiekem verliefd op is.

 

Hoe leer je de hoofdpersoon vooral kennen?

Je leert hem vooral kennen door wat hij denkt en voelt, maar eigenlijk ook door wat hij doet en zegt. Wat hij denkt en voelt omdat je dan weet wat er in hem om gaat. Alleen door wat hij doet en zegt merk je dat hij erg dapper is en veel op het spel durft te zetten.

 

Welke moeilijkheden moet hij overwinnen?

Hij wil Liseth (het zusje van zijn beste vriend) bevrijden uit de handen van de paramilitairen. Liseth komt terug. Alleen heeft Ramiro haar niet bevrijd maar is ze zelf terug gekomen.

 

Beschrijf het uiterlijk en innerlijk van de hoofdpersoon.

Er staat in het boek niets beschreven over het uiterlijk van Ramiro, je weet wel dat hij 14 jaar is.

“Je bent niet goed bij je hoofd” zei Miguel. Hij keek me woedend aan.

“Kan wel zijn,” zei ik “maar ik doe het toch.” Hieraan zie je dat hij koppig is, als hij een doel heeft gaat hij er helemaal voor.

 

Is de hoofdpersoon een karakter of een type?

Hij is een type, het is een stoere, moedige koppige jongen.

 

Welke persoon uit het verhaal zou je het liefst willen zijn?

Niemand, omdat het verhaal zich afspeelt in een gebied waar oorlog is. Het is niet veilig voor de personen die voorkomen in het verhaal, bijna iedereen is arm. En eigenlijk heeft niemand het goed.

 

In welke tijd speelt het verhaal zich af?

Er staat nergens een precieze datum in het boek. Maar het zal zich ongeveer rond 2000 afspelen. Er zijn namelijk al wel moderne wapens en zo.

 

Op welke plaatsen speelt het verhaal zich voornamelijk af?

Het boek speelt zich voornamelijk af in het kamp van de guerrilla’s.

 

Zou het verhaal zich ook net zo goed in een andere tijd hebben kunnen afspelen?

Ja, het verhaal gaat in grote lijnen over de politiek, en de personen zijn natuurlijk niet heel veel anders dan mensen in een andere tijd. Het grootste verschil zou zijn dat er misschien geen auto´s en geweren zijn.

 

Kies 1 plaats die je het meest aanspreekt en beschrijf die plaats.

Ik kies het dorp waar Ramiro woonde in het begin: San Isidoro. Het is een rustig dorpje, er wonen voornamelijk boeren. De mensen hebben veel contact met elkaar en ze zorgen voor elkaar als dat nodig is. San Isidoro was een plezierige plek om te wonen totdat de paramilitairen hun inval deden. Sinds die dag is het dorp uit elkaar gevallen.

 

Zou het verhaal zich net zo goed op een andere plaats kunnen afspelen?

Ja, het zou zich ook in een ander arm land af kunnen spelen, waar de situatie niet zo goed is.

 

Recensie De ogen van de Condor

Titel: de ogen van de condor

Schrijfster: Lydia Rood

Uitgeverij: Leopold

Genre: politieke roman

Ramiro woont in een klein dorpje in de bergen van Colombia. Het leven is zorgeloos totdat de paramilitairen het dorp overvallen. De ouders van Ramiro’s beste vriend, Miguel, worden vermoord. De zus van Miguel, Liseth, wordt meegenomen. Ramiro vlucht met zijn oma, Dona Martha, de bergen in. Een aantal dagen later keren ze terug naar het dorpje. Als Ramiro zijn vriend over wil halen om Liseth te bevrijden, loopt Miguel weg. Niemand weet precies waarheen. Ramiro gaat zijn vriend zoeken. Hij vindt hem in de grote stad.

Ramiro en Miguel hebben gehoord dat Liseth voor de paramilitairen werkt. De jongens willen haar bevrijden. Het lijkt hen handig zich aan te sluiten bij de guerrilla’s om zo aan informatie over Liseth te kunnen komen en om haar bij een aanval te kunnen bevrijden. Ze gaan naar een kamp. Daar worden ze ingelijfd. Vanaf dat moment mogen ze hun eigen namen niet meer aanhouden. Miguel heet vanaf nu Ernesto en Ramiro heet Rafael. Ze krijgen een zware training in het kamp. Ze moeten huishoudelijke klussen doen, krijgen schietles en leren een ‘nieuwe’ geschiedenis over hun land.

De jongens realiseren zich niet waar ze aan begonnen zijn. Ze moeten zich bewijzen. Weglopen kan niet meer, want verraders, zo wordt hen duidelijk gemaakt, worden omgebracht. Ze moeten mee op patrouille, ze zaaien dood en verderf in dorpjes.

Er komt een overloopster het kamp binnen. Het blijkt Liseth te zijn. Vanaf dat moment is het kamp waar ze zitten niet meer veilig. Snel wordt het kamp afgebroken. Ze gaan op weg naar een andere plek om het kamp op te slaan. Onderweg komen ze langs de vallei waarin hun dorpje ligt. Ze besluiten te ontsnappen. In het dorpje aangekomen blijkt iedereen vertrokken. Ze hebben er niets te zoeken. Ze besluiten zo snel mogelijk terug te keren en te doen alsof ze een tip hadden gekregen dat er para’s in het dorpje waren en dat ze zelfstandig op onderzoek uit waren gegaan. Dan wordt ontdekt dat Liseth een peilzender bij zich heeft, ze is dus een spion.

Liseth moet onmiddellijk geëxecuteerd worden, maar ze is niet te vinden. Rafael geeft opdracht aan een medestander om de militairen in te lichten. Die komen en omsingelen de groep. Rafael geeft zich over en ook een aantal anderen doen dat. Ze worden door de militairen flink aan de tand gevoeld.

Tenslotte keren ze terug naar Rafaels oma die op een collectieve boerderij leeft met een aantal gevluchte gezinnen. Hier proberen ze allemaal op hun eigen wijze een nieuw bestaan op te bouwen.

Het boek is erg spannend en interessant, er zitten zielige stukken in, maar het is over het algemeen toch een leuk boek. Er zit op zich wel een happy end aan, alleen overlijdt Ernesto/Miguel wel, door een landmijn. Het verhaal is gebaseerd op waargebeurde verhalen. Lydia Rood is afgereisd naar Colombia en heeft daar naar verhalen van mensen geluisterd. Daar is dit boek uitgekomen. Het is moeilijk om te beseffen dat wat er in dit boek gebeurt werkelijkheid is.

Ik vond het een goed boek, terwijl ik helemaal niet van dit soort boeken houd (boeken die over oorlog, armoede enz. gaan), wat ik vooral leuk vond waren de spannende stukken, ik ging met de hoofdpersoon meeleven. Ramiro en zijn vrienden komen telkens weer in levensgevaarlijke situaties, waar ze net op het nippertje gered worden. Deze stukken zorgen ervoor dat je verder blijft lezen. Ik raad het boek aan aan anderen, het is ook leerzaam omdat je veel te weten komt over de politieke situatie in Colombia.

http://www.leestafel.info/KINDERBOEKEN%20P%20Q%20R/productssimple12.htmlDit is de auteur Lydia Rood

Dit is de website van de auteur - http://www.lydiarood.nl/


Dit is een tweede bespreking van dezelfde site

Titel: De ogen van de condor

 

Auteur: Lydia Rood

 

Uitgever: Leopold Amsterdam

 

Jaar van uitgave: 2007 tweede druk (in 2006 eerste druk)

 

Bladzijdes: 206

 

Genre: Oorlogsverhaal

 

Bijzonderheden: Dit is een boek dat speciaal geschreven is voor Stichting Vluchteling

 

 

 

Samenvatting:

 

Het verhaal begint in San Isidoro, een gezellig dorpje in Colombia. In San Isidoro woont Ramiro bij zijn grootmoeder Doña Marta. Hij heeft twee vrienden, Miguel en Liseth (zij vind hem geen vriend maar Ramiro is toch een beetje verliefd op haar), omdat er oorlog is in Colombia tussen de guerrilla’s en de paramilitairen is er meestal geen school. Op een dag word het dorp overvallen door de paramilitairen omdat het dorp de guerrilla zou hebben geholpen. De vader van Miguel en Liseth word opgepakt en met zijn eigen zaagmachine in stukken gezaagd net als zijn vrouw, maar ook Liseth wordt gestraft, zij moet bij de paramilitairen gaan werken. Ramiro en Miguel gaan haar proberen te redden.

 

Ramiro en Miguel bedenken een plan, ze proberen zich bij de tegenpartij aan te sluiten (de guerrilla), hiervoor moeten ze eerst naar de stad, want daar woont een kennis van Miguel. In de stad woont ook nog een andere kennis van Miguel die spioneert voor de guerrilla, ze vragen of hij ze naar de guerrilla kan brengen om ingelijfd te worden. De weg naar het guerrillakamp is moeilijk begaanbaar, dit was de eerste training voor Ramiro en Miguel om bij de guerrilla te horen, want iedereen die bij de guerrilla zit zou niet zeuren om zulk soort opdrachten. Toen ze in het kamp aankwamen werd Alirio (de spion) bedankt en kregen Ramiro en Miguel bijnamen, Rafael en Ernesto. Ze moeten huishoudelijke klussen doen, krijgen schietles en leren de ‘nieuwe’ geschiedenis over hun land. Na een week training waren ze klaar om Liseth gaan zoeken en hadden ze twee nieuwe vrienden gemaakt César en Pacho. Ze realiseren zich niet waar ze aan begonnen zijn. Ze moeten zich bewijzen. Weglopen kan niet meer, want verraders (zo wordt hen duidelijk gemaakt) worden omgebracht. Ze moeten mee op patrouille, ze zaaien dood en verderf in dorpjes.

 

Er komt een overloopster het kamp binnen. Het blijkt Liseth te zijn. Vanaf dat moment is het kamp waar ze zitten niet meer veilig. Snel wordt het kamp afgebroken. Ze gaan op weg naar een andere plek om het kamp op te slaan. Onderweg komen ze langs de vallei waarin hun dorpje ligt. Ze besluiten te ontsnappen. In het dorpje aangekomen blijkt iedereen vertrokken. Ze hebben er niets te zoeken. Ze besluiten zo snel mogelijk terug te keren en te doen alsof ze een tip hadden gekregen dat er para’s in het dorpje waren en dat ze zelfstandig op onderzoek uit waren gegaan. Dan wordt ontdekt dat Liseth een peilzender bij zich heeft, ze is dus een spion. Liseth moet onmiddellijk geëxecuteerd worden, maar ze is niet te vinden. Rafael geeft opdracht aan een Pacho om de militairen in te lichten, dat is hun enige kans. Die komen en omsingelen de groep. Rafael geeft zich over maar ook Pacho, Liseth en César, Miguel niet want die denkt dat de paramilitairen hun gaan martelen, hij word gedood door een mijn. Ze worden door de militairen flink aan de tand gevoeld.

 

Tenslotte keren ze terug naar Rafaels oma die op een collectieve boerderij leeft met een aantal gevluchte gezinnen. Hier proberen ze allemaal op hun eigen wijze een nieuw bestaan op te bouwen.

 

 

 

Persoonlijke beleving:

 

Ik vond het een spannend boek ook al is het niet echt gebeurd.

 

 

 

Ruimte:

 

Het verhaal speelt zich af in Colombia in een dunbevolkt bos, het is er koel omdat het daar heel hoog ligt, tijdens het wandelen naar een ander kamp gaan ze omlaag en word het er erg heet.

 

 

 

Tijd:

 

Het verhaal bevat veel flashbacks van verschillende personen om het verhaal duidelijker te maken.

 

Verder is het verhaal chronologisch verteld. En er word ook uitgebreid over de passages verteld.

 

Perspectief:

 

Het is een ik-perspectief.

 

 

 

Verteller:

 

Het is een ik-verteller.

 

 

 

Personages:

 

Ramiro: hij is 14 jaar en woont samen met zijn oma, Doña Marta, in een huisje in San Isidoro. Zijn opa is kort na de bevalling van Ramiro overleden. Zijn ouders zijn omgekomen toen hun auto met kogels doorzeefd werd. De kogels waren voor iemand anders bedoeld.

 

Miguel: hij is de beste vriend van Ramiro. Sluit zich samen met Ramiro bij de guerrilla aan.

 

Liseth: zij is de zus van Miguel. Ze wordt door de paramilitairen gegijzeld.

 

Doña Marta: zij is de oma van Ramiro.

 

César: hij zit bij de guerrilla en heeft de leiding over een groep guerrilla’s.

 

Pacho: hij is het neefje van César en zit ook bij de guerrilla.

 

De paramilitairen: hun bijnaam is de paco’s. Zij zijn de vrienden van de regering.

 

De guerrilla: ze strijden tegen de regering.

 

 

 

Argumenten:

 

Ik vond het een leuk en soms spannend boek om te lezen en het gaat er in het echt ook zo aan toe in Colombia, dus het is een verzonnen verhaal met een kern van waarheid.Categories: Nederlandstalige Boeken, Boeken voor examen middenjury - eerste graad, Thema 'oorlog'

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

0 Comments