Collectief Huisonderwijs voor Hooggevoelige Jongeren

 Mannaz School

Boeken Boetiek


view:  full / summary

Sigi

Posted by Annick Lentacker on December 31, 2018 at 7:25 AM Comments comments (0)


Arend

Posted by Annick Lentacker on December 31, 2018 at 7:20 AM Comments comments (0)


Mama Tandoori

Posted by Annick Lentacker on December 31, 2018 at 7:20 AM Comments comments (0)


De passievrucht

Posted by Annick Lentacker on December 31, 2018 at 7:15 AM Comments comments (0)


Dit is van mij

Posted by Annick Lentacker on December 31, 2018 at 7:10 AM Comments comments (0)


Verslag van scholieren.com

 

Het verhaal word in een deel verteld. Het is een cirkelroman is die eindigt op de plek waar deze begonnen is.

 

Het verhaal word verteld vanuit een ik-personage Jakob. Je komt niet veel over zijn gevoelens te weten, je moet dit opmaken uit de acties die hij verricht.

 

In Dit is van mij lopen werkelijkheid en illusie in elkaar over. Niet alle verhaallijnen lijken even nuttig voor het vertellen van het verhaal waardoor het af en toe stuurloos voortkabbelt.

 

Het verhaal is gebaseerd op een waar gebeurt verhaal. Saskia heeft voor het schrijven van haar roman een hoop tijd langs het zwembad door gebracht waar Jakob Gilles, een prille dertig jarige man, zijn verhaal aan haar wou vertellen nadat ze met hem een duik heeft genomen in het zwembad.

 

 

Personages.

 

Jakob: Hij is de ik-personage, je ziet het verhaal door zijn ogen. Hij is een jonge dertig jarige man in de grote stad en van plan zijn hele leven om te gooien.. Zijn vrienden hebben baby's en burn-outs, hij niet. Hij geeft zijn kantoorbaan op en streeft naar iets nieuws: 'De vrijgeworstelde, voor zichzelf beslissende Jakob Gilles die niet langer de bal is maar de speler’. Hiervoor moet hij wel eerst zijn relatie met Jade, zijn jeugdliefde, beëindigen. Zijn wanhopige worsteling om met haar te breken vormt het plot van dit is van mij.

 

Jade: Jade is de jeugdliefde van Jakob. Ze is een fotografe en vliegt alle kanten op. Jade is rook, een rook waar Jakob aan verslaafd is. Jade is impulsief en onvoorspelbaar. Zo heeft ze op de ene dag besloten om zich op te geven voor gastouderschap voor kansarme kinderen, maar als het kind er eenmaal is komt het toch niet zo goed uit. Ze is met een groot kunstproject bezig waar ze zichzelf en haar vrije levensstijl in karakteriseert. Omdat zij druk bezig is met haar project word haar gastkind bij Jakob afgeleverd.

 

 

Will: Will is een jongen uit roemenie. Hij komt in het leven van Jakob terecht doordat jade zich opgaf voor gastouderschap maar zij kon niet op hem letten. Will heet eigenlijk Andreas, maar wilt zo niet genoemd worden. Will en Jakob krijgen een hechte band. Als de vakantie erop zit brengt Jakob hem dan ook persoonlijk weer terug naar roemenie.

 

 

Auteur, uitgeverij en jaar van uitgaven.

 

Auteur;

 

De coster debuteerde in 2000 met ‘onderelkaar’, een duister verhaal over de desintegratie van een ongewone familie, nog verschenen in wijlen het nieuw wereldtijdschrift. Luide aanprijzingen van onder anderen Peter Verhelst in ‘Dietsche Warande’ en ‘Belfort’ zorgden ervoor dat ze haar probeersels in de serrekas van zijn beroezend gewelddadige en semisprookjesachtige universum mocht kwellen.

 

Bibliografie

 

2002 – Vrije Val (debuutroman) (2de druk)

 

2004 – Jeuk (roman) (2de druk)

 

2006 – Eeuwige roem (roman) (4de druk)

 

2007 – Held (roman) (4de druk)

 

2007 – Een krokodil aan de tong trekken (luisterboek van DeBuren)

 

2009 – Dit is van mij (roman) (5de druk)

 

2010 – Oh Jackie O catwalk crimi

 

2011 – Honderdveertig kilo Liefde (Citybook Skopje)

 

2012 – Zusjes Manteau

 

2012 – My Secret Garden/ Rock Strangers samen met Arne Quinze, Frame

 

2013 – Wij en ik (roman) (13de druk)

 

2013 – Wildebeest kortverhaal

 

 

Bekroningen

 

1989 – Nationaal laureaat van de Junior Journalist wedstrijd

 

1999 – prijs proza in de Literaire Wedstrijd DW&B – De Post

 

2002 – door Humo en De Groene Amsterdammer benoemd tot een van de tien beste schrijvers onder 35 j

 

2007 – Winnaar Cutting Edge Award voor Held

 

2007 – Eeuwige Roem genomineerd voor BNG Literatuurprijs

 

2008 – Held genomineerd voor BNG Literatuurprijs

 

2008 – Held Longlist AKO-literatuurprijs

 

2008 – Held genomineerd voor Tzumprijs

 

2009 – Verkiezing tot één van de 25 markantste vrouwen van 2009, DSM

 

2010 – Dit is van mij genomineerd voor mooiste boekomslag 2010

 

2010 – Dit is van mij longlist Gouden Uil en AKO-literatuurprijs

 

2014 – Wij en ik Longlist Gouden Uil en AKO-literatuurprijs

 

2014 – Wij en ik ontving de Cutting Edge Awar

 

Uitgeverij;

 

Prometheus. Uitgeverij Prometheus bestaat uit de fondsen Prometheus, Bert Bakker en Ooievaar en is gevestigd in Amsterdam. Prometheus is in 1989 opgericht door Mai Spijkers en heeft zowel Nederlandstalige als buitenlandse auteurs in haar fonds. Onder de naam Bert Bakker worden vooral geschiedenisboeken uitgegeven, maar ook de Notendopserie wordt door Uitgeverij Bert Bakker uitgegeven.

 

Jaar van uitgave;

 

Het boek ‘Dit is van mij’ werd in oktober 2009 voor het eerst uitgegeve.

 

 

Samenvatting.

 

Jakob gooit zijn leven op de kop. Hij wilt niet langer de bal zijn maar de speler. Hiervoor heeft hij zijn baan opgezegt en is verhuist. Het enige wat hem nog te doen staat is zijn relatie beeindigen met zijn jeugdliefde Jade. Dit gaat hem moeilijker af dan hij denkt. Wanneer hij haar weer ziet heeft hij geen kans om te spreken. Jade walst zo over hem heen. Ze heeft namelijk zichzelf opgegeven als gastouder voor kansarme kindjes, zodat zij de vakantie van hun leven kunnen hebben. Nu Jade haar kind heeft ontvangen bedenkt ze zich dat het kind op dit moment helemaal niet goed uit komt. Ze zit midden in een groot kunstproject wat haar leven en levensstijl moet gaan karacteriseren.

Gelukkig kan zij altijd bij Jakob terecht. Nu dus ook. Jakob past op Will, het vakantie kind van Jade, voor twee weken. Dit past niet bij zijn nieuwe ik, dus probeert hij het kind af te geven bij de moeders van Jade. Maar ook die hebben geen tijd om op het kind te passen. Jakob blijft dus achter met will.

Hij doet veel dingen met will. Hij neemt hem overal mee naartoe. Hij raakt erg gehecht aan het kind en brengt hem persoonlijk terug naar Roemenie na zijn vakantie in Nederland.

Jade heeft intussen haar project af. Het is een mega vlinder geworden. Dit is zijzelf. Een vlinder die vrij is en overal heen vladdert. Als climax steekt ze de vlinder in de brand. dit zorgt voor veel bekijk. Haar verklaring is:’ Je weet dat ik de illusie wil creëren dat een reuzenvlinder in een korte momentopname door de wereld beweegt. Vlinders mag je niet gevangennemen. Begrijp je dat?’

Het project heeft haar 3 jaar gekost. En er is nu dus helemaal niets van over. de volgende dag komt ze naar jakob. Ze heeft alweer een nieuw idee voor een nieuw project. Ze wilt dat jakob voor een bepaalde tijd in een kooi opgesloten blijft zitten. De bedoeling is dat ze af en toe langs komt om hem vast te komen leggen op haar camera.

Jakob is niet van plan om hier aan mee te werken. Nadat Jade dit project bij hem heeft voor gesteld is ze niet meer gezien. Ze is opeens spoorloos verdwenen, ze heeft bij niemand een bericht of briefje achter gelaten.

 

De samenvatting gaat verder na deze boodschap.

 


Zonder genade

Posted by Annick Lentacker on December 31, 2018 at 7:10 AM Comments comments (0)


Verslag van scholieren.com

 

Renate Dorrestein – Zonder genade

 

Zakelijke gegevens

 

Auteur

Renate Dorrestein

 

Titel

Zonder genade, Uitgeverij Contact, Amsterdam/Antwerpen, 2001 (2e druk), 256 bladzijdes, (1e druk 2001)

 

Genre

Het boek is een psychologische roman.

 

Eerste reactie

 

Keuze

Ik heb dit boek gekozen naar aanleiding van wat u er in de klas over heeft verteld. Het leek me een heel erg leuk boek om te lezen.

 

Inhoud

Ik vond het een heel goed boek. Ik heb het met veel plezier en soms ook verwondering gelezen. Vanaf het begin sprak het me erg aan en ik heb er daarom ook niet lang over gedaan om het uit te lezen.

 

Verdieping

 

Samenvatting

 

Het verhaal gaat over het echtpaar Vermeer. Phinus en Franka zijn na de dood van Jem (de zoon van Franka) in een soort van nachtmerrie beland. Hij is om het leven gekomen door zinloos geweld. Het huwelijk tussen Phinus en Franka was voor zijn dood heel goed en ze waren met z’n drieën hartstikke gelukkig.

Een half jaar daarna besluit Phinus Franka eens te verrassen door haar een weekend mee te nemen naar het dorpje Aduard in Groningen. Al aan het begin wordt duidelijk hoe ze uit elkaar zijn gegroeid. Dit komt omdat ze beiden op een andere manier de dood van Jem verwerken. Franka durft dat wat er gebeurd is onder ogen te zien en durft te tonen dat ze veel verdriet heeft. Phinus daarentegen, stort zich op wraak - en schuldgevoelens en propt zijn verdriet op.

In de herberg in Aduard komen ze Katja, een oud-collega van Phinus tegen met haar man. Ze besluiten om samen wat te gaan eten. Na het eten gaan Phinus en Franka een wandeling te maken, maar dit eindigt ruzie. Franka loopt weg richting een bruggetje waar twee meisjes staan te praten. Phinus denkt dat de twee het op Franka hebben voorzien en gaat Franka achterna. Als hij bij het bruggetje aankomt en Franka ineengedoken ziet zitten denkt hij dat de meisjes haar hebben aangevallen.

Voordat hij alles goed doorheeft is hij bezig de twee meiden in elkaar te slaan. Wanneer Franka Phinus weet te overtuigen dat het niet de schuld was van de twee meisjes dat ze viel, zijn de twee meiden flink toegetakeld. Franka kan ook niet meer lopen, want ze heeft erge pijn aan haar enkel. Om het goed te maken biedt hij de meisjes aan om ze thuis te brengen.

Onderweg valt Franka in slaap en Astrid en Melanie maken daar gebruik van door hem flink te pesten. Ze krijgen hem zelfs zover dat hij het slipje van één van de meisjes op zijn hoofd moet dragen als pet. Ook pakken ze hem zijn gouden horloge af die hij van Franka heeft gekregen. Na lang rijden komen ze terecht bij een oude en vervallen daglonerhuisje waar de twee meisjes wel vaker slapen als ze het te laat hebben gemaakt.

Wanneer Phinus uit de auto wil stappen schiet zijn rug op slot en hij kan niets meer. Franka en de meisjes proberen hem te helpen, maar het helpt niets. Phinus en Franka gaan het huisje binnen en gaan op bed liggen terwijl de meisjes hulp gaan halen. Wanneer de twee de volgende ochtend nog niet terug zijn begrijpen Franka en Phinus dat de twee helemaal geen hulp zijn gaan halen. Ze hebben zelfs de deur op slot gedaan. Uiteindelijk klimmen ze het huisje uit door een kapot raam. Daarbij verliest Phinus zijn schoen en ook laat hij het gouden horloge per ongeluk liggen. Even later vinden Katja en haar man Phinus en Franka.

In het verhaal komen ook veel flashbacks voor waardoor je meer over Phinus, Franka en Jem te weten komt. De moord op Jem was vreselijk. Hij ging voor de eerste keer echt uit met een meisje: Sanne. Phinus was ontzettend blij voor hem en zei dat als hij haar mee nam naar een discotheek, hij meer indruk op haar zou maken dan als ze naar een café zouden gaan, dus gaf Phinus hem extra geld mee. ’s Nachts kwamen er twee politieagenten aan de deur: Jem is een paar keer in zijn hoofd geschoten. Phinus ging als een gek achter de dader aan. De dader was Marius H. die na een verloren wedstrijd pisnijdig was en in de discotheek met een pistool stond te zwaaien. Jem vroeg aan hem waar hij nou mee bezig was en vervolgens kreeg hij een paar kogels door zijn hoofd heen.

Het wordt een grote hel. Franka is bezig met het verwerken en accepteren dat Jem dood is, terwijl Phinus bezig is met de dader. De dader krijgt een gevangenisstraf van vijf jaar wat voor Phinus absoluut onvoldoende is en gaat in hoger beroep. Dan komt er nog een grotere teleurstelling: hij krijgt maar drie jaar. Franka begint steeds minder van Phinus te begrijpen en andersom precies hetzelfde. Het grootste dieptepunt in de relatie is dat Franka na het weekend in Aduard direct naar een vriendin toe is gegaan en daar voorlopig ging slapen. Hij mocht niet weten waar ze sliep en vooral niet achter haar aankomen.

Dan komt Sanne op een dag bij Phinus en vertelt dat ze zwanger is van hem (ze hadden het namelijk met elkaar gedaan na de begrafenis van Jem, omdat zo Sanne dichterbij bij Jem was). Sanne wil het kind weg laten halen alleen Phinus wil dat niet, omdat hij nu eindelijk een kind heeft die zijn genen bezit en wil het samen opvoeden met Franka. Franka en hij wilden namelijk nog een keer een kind adopteren dus zag hij nu de kans. Het gesprek eindigt in een ruzie.

Later gaat Phinus op zoek naar haar. Hij belandt in een café waar hij een meisje gaat ondervragen naar haar. Hij bestelt twee keer twee witte wijn, maar komt erachter dat hij geen geld bij zich heeft en moet pinnen. Uiteindelijk, nadat hij zich niet kon beheersen, omdat een paar jongeren hem zitten te treiteren, verliest hij zijn beheersing en belandt hij op het politiebureau. Nadat hij alles heeft verteld, voelt hij zich opgelucht en gaat in de cel over alles nadenken. Hij verliest zijn schuldgevoel en voelt dat hij klaar is voor waar hij eigenlijk al direct mee moest beginnen na de moord op Jem: het rouwproces.

 

Onderzoek van de verhaaltechniek

 

- De ruimte (plaats en tijd)

Het verhaal speelt zich voor het grootste gedeelte af in de omgeving van Aduard, een plaatsje op het platteland van Groningen. Aan het eind van het verhaal en in de terugblikken speelt het verhaal zich af in het huis van Franka en Phinus en in hun leefomgeving.

Het verhaal speelt zich af in de twintigste eeuw.

 

- Personages

De hoofdpersonen zijn Phinus en Franka. Daarbij zijn er nog enkele belangrijke personen.

Phinus Vermeer: Phinus werd op vroege leeftijd wees en hij werd opgevoed door zijn twee tantes: Irmgard en Leonoor. Hij zorgt voor de ontwikkeling van nieuwe gezelschapspellen en houdt van koken. Hij is getrouwd met Franka en hij beschouwt Jem als zijn zoon. Hij had graag nog kinderen willen krijgen met Franka, maar dat kon niet meer na de ziekte van Franka. Hij geeft zichzelf de schuld van de dood van Jem.

Franka Vermeer: Franka is de vrouw van Phinus en de moeder van Jem. Haar eerste echtgenoot en tevens de vader van Jem is overleden. Ze werkt als maatschappelijk werkster met jongeren. Na de dood van Jem voelt ze zich heel erg slecht. Ze slaapt niet en wordt onzeker doordat ze niet met Phinus over de dood van Jem kan praten.

Jem Vermeer: Hij is de zoon van Franka. Zijn vader is overleden toen hij nog heel erg jong was. Hij beschouwt Phinus als zijn vader en heeft een hele fijne jeugd gehad. Hij is zestien jaar. Hij is wat slungelig en niet erg hip. Hij hield erg van de natuur en was daarom ook vegetariër. Toen hij voor het eerst met een meisje uitging werd hij doodgeschoten.

Sanne: Sanne was de vriendin van Jem. Ze is ongeveer zestien jaar en heeft rode krullen. Ze was erbij toen Jem werd doodgeschoten. Later raakt ze zwanger van Phinus.

Astrid: Zij is één van de meisjes die door Phinus in elkaar wordt geslagen. Ze is erg lang en stevig gebouwd. Ze woont in Groningen en laat zich niet op haar kop zitten. Ze is nogal sluw en ook brutaal.

Melanie: Zij is de vriendin van Astrid en het andere meisje dat door Phinus in elkaar geslagen is. Haar uiterlijk verschilt nogal van dat van Astrid: Melanie is klein en tenger gebouwd.

 

- Vertelwijze

Je ziet het verhaal door de ogen van de verteller: een vertellers-perspectief. Het verhaal is niet echt chronologisch. Er komen veel flashbacks in voor. Zo kom je dingen uit de jeugd van Phinus te weten en ook wat de reacties waren van Franka en Phinus toen ze hoorden wat er was gebeurd.

 

- De opbouw

Het boek is opgedeeld in drie delen: “In de put”, “Memory” en “Ga Terug Naar Af”. In het eerste deel worden vooral beschreven hoe gelukkig het gezin was en wat ze nu niet allemaal moeten missen. In het tweede deel gaat het er vooral om wat de dader bewoog en hoe verschillend Phinus en Franka tegen de dader aan kijken. In het laatste deel wordt duidelijk dat ze opnieuw moeten beginnen en op het eind is Phinus ook in staat om de dood van Jem op een normale manier te verwerken. De namen van het eerste en het derde deel zijn vakjes van het ganzenborden de tweede naam is de naam van een spel. Deze namen zijn denk ik gekozen omdat Phinus bijeen spellenfabrikant (Jumbo) werkt.

 

Thematiek

 

- Thema

Het verschillend verwerken van de dood van iemand veroorzaakt relatieproblemen.

 

- Motieven

* Schuldgevoel: Phinus geeft zichzelf de schuld van Jems dood. Hij heeft hem extra geld gegeven om samen met Sanne naar de disco te gaan.

* Vergelding: Phinus doet hij zijn best om te zorgen dat de dader een zo hoog mogelijke straf krijgt. Wanneer de dader vijf jaar krijgt, vindt hij dit niet genoeg en hij gaat tegen het advies van de officier van Justitie in door in hoger beroep te gaan. In dit hoger beroep krijgt de dader maar drie jaar gevangenisstraf.

* Kinderloosheid: Phinus heeft zelf geen kinderen. Als Franka haar baarmoeder door een operatie verliest ziet hij een droom in duigen vallen. Hij had altijd kinderen willen hebben. Hij beschouwt Jem als zijn zoon en wanneer die dood gaat kan hij het eigenlijk niet verwerken.

* Ergernis: Franka ergert zich aan Phinus omdat hij nooit met haar over Jem praat.

* Ontrouw: Phinus is een keer bijna met Katja (zijn oud-collega) naar bed geweest en na de dood van Jem vrijt hij met Sanne op het graf van Jem.

* Spelen: Phinus werkt bij Jumbo. Door de problemen tussen hem en Franka puzzelen ze nooit meer samen. Het ergste is nog dat de dader zo agressief was doordat hij een spelletje cricket had verloren.

 

- Verband tussen titel en thema

Er zijn meerdere verbanden tussen de titel en het thema. Jem wordt zonder genade door een agressieve jongen door zijn hoofd geschoten, maar ook gaan Phinus en Sanne zonder genade met elkaar naar bed.

 

Literatuurgeschiedenis

 

Het boek is voor het eerst verschenen in 2001.

Renate Dorrestein is geboren in 1954 in Amsterdam. Ze schrijft vooral columns, romans en autobiografische verslagen. In een interview heeft e gezegd dat het in haar romans gaat om “vergelding, vergelding en nog eens vergelding”. Haar boeken zijn spektakelstukken, waarin het kwaad welig tiert, vanzelfsprekend in de boze buitenwereld, maar vooral binnen het gezin (“die broedplaats van incest, verkrachting, ontrouw, vernedering, haat en nijd”). In haar boek “Het geheim van de schrijver” (2000) zegt ze dat goede fictie ook altijd de nachtzijde van het leven, dat domein waar het oeroude, onverschillige kwaad huist dat inherent is aan de schepping, exploreert.

Dit is ook allemaal aanwezig in het boek “Zonder genade”. Er is sprake van vergelding en het boek is één groot spektakel: de zinloze dood van Jem, baarmoederhalskanker, abortus, overspel en geweld.

Het boek is geschreven in de tijd dat het zinloze geweld in Nederland steeds vaker voorkwam en verontruste vormen aannam. En in het boek komt dan ook zinloos geweld voor: Jem wordt zomaar doodgeschoten.

 

Beoordeling

 

Mening

 

Ik vond de pogingen van Franka om met Phinus te praten een verhaalelement dat voor mij een positieve werking had. Ik vond die machteloosheid wel aangrijpend.

De passage waarin Phinus eindelijk inziet dat hij zich niet kan verschuilen achter schuldgevoel en vergeldingsdrang en dat hij inziet dat hij de dood van Jem op een andere manier moet verwerken, sprak mij het sterkst aan.

Ik vond eigenlijk dat er geen negatieve verhaalelementen in het boek zaten.

“Zonder genade” komt eigenlijk sterk overeen met een ander boek van Renate Dorrestein, namelijk “Een hart van steen”. In beide boeken is een kind het slachtoffer en de hoofdpersoon worstelt met allerlei levensvragen

Het thema vond ik wel goed. Het is een thema wat eigenlijk niet zo vaak voorkomt. Maar ik denk dat het wel een herkenbaar probleem is.

Het taalgebruik vond ik makkelijk om te lezen. Het zijn geen ingewikkelde zinnen, maar je leest het heel erg snel

Mijn eindoordeel is heel positief. Ik vond het een heel leuk boek om te lezen en daarom zou ik het ook aan anderen aanraden om te lezen. Ik denk namelijk dat ik niet de enige ben die dit een leuk boek vindt.

 

Recensie

 

Ik heb een recensie uit het blad HP/De Tijd. Deze is hier in verschenen op 27 juli 2001 met als recensietitel “Erg hè?”. De naam van de recensent is niet bekend.

De recensent vindt dat subtiliteit in dit boek niet Renate Dorresteins grootste zorg is geweest: “Als je zo’n beetje alles hebt gehad, komt er ook nog een slot dat alle dramatiek moet overtreffen.” Ook vindt hij de titel niet origineel. En vooral het laatste deel van het verhaal is ongeloofwaardig. Hij kan er niets anders in zien dan een melodrama en voorziet dan ook geen bestseller.

 

Ik ben het niet helemaal met de recensent eens. Ik vond het juist een leuk boek om te lezen. Het klopt wel dat hij zegt dat het een opeenstapeling van drama’s is, maar daar heb ik me eigenlijk niet aan gestoord toen ik het las. Ook vond ik het niet echt ongeloofwaardig. Er waren dan wel veel erge dingen die deze familie overkwamen, maar dat hoeft niet ongeloofwaardig te zijn. Ook in het dagelijks leven heb je families die meer ellende hebben dan andere families.


2C

Posted by Annick Lentacker on December 31, 2018 at 7:05 AM Comments comments (0)


Verslag van scholieren.com

 

Wat is de titel van het verhaal dat je gelezen hebt?

De titel van het boek is 2C.

 

 

Wat is de naam van de schrijver?

Mirjam Mous.

 

 

Vertel in één zin waar het verhaal over gaat.

Klas 2C die op reis gaat naar de Ardennen maar de reis moet worden gestopt omdat er een bom aan boord is.

 

 

Wie is de hoofdpersoon? Beschrijf hem/haar kort.

Er zijn veel belangrijke personen en ik denk dat deze 2 beide de hoofdpersoon zijn.

 

 

Naam: Valentijn

Karakter: Beetje het nerdje van de klas, ook houd hij erg van boeken lezen.

Extra: Zijn moeder werkt bij de politie.

 

 

Naam: Driss

Karakter: Nogal een vechtersbaasje, ook is hij Moslim.

Extra: Zijn vader is erg ziek.

 

 

Zijn er nog andere belangrijke personen? Beschrijf ze kort.

Naam: Herman

Karakter: Hj is depressief en is daardoor rare dingen gaan doen.

Extra: Vader van Mila, heeft de 'bom' in de bus geplaatst.

 

 

Naam: Walter

Karakter: Leraar, nogal een sulletje.

Extra: Dankzij hem is zijn vrouw mank geworden, hij voelde zich er erg schuldig over

 

 

Naam: Mila

Karakter: Erg zorgzaam, zorgt ook voor haar vader. Draagt goedkope kleren.

Extra: Dochter Herman.

 

 

Naam: Meike

Karakter: Juffrouw, probeert orde te houden.

Extra: Zwanger.

 

 

Naam: Fleur

Karakter: Vind rijk zijn erg belangrijk.

Extra: Wou drugs smokkelen.

 

 

Naam: Ben

Karakter: Natuurfreak

 

 

Naam: Irmak

Karakter: Ze is Moslim, en nogal bezorgd over haar broer.

 

 

Naam: Tygo

Karakter: Racist

Extra: Helpt zijn vader met handtekening inzamelen tegen asielzoekers.

 

 

Door wie wordt het verhaal verteld?

Door alle bovenstaande personen, in stukken uit het verleden en heden. Dat maakt ze allemaal ook zo belangrijk.

 

 

In welke tijd speelt het verhaal zich af? En waarom denk je dat?

Het zou zich zo in het nu af kunnen spelen, hooguit 10 jaar terug of veder, maar niet meer.

 

 

Waar speelt het verhaal zich af?

Nederland, er worden verschillende Nederlandse plaatsen genoemd.

 

 

Wat is het belangrijkste probleem van het verhaal?

Dat klas 2C denkt dat er een bom aan boord van de bus is.

 

 

Hoe wordt het probleem opgelost?

Ze bellen de politie en gaan uitzoeken waar de bom is. Uiteindelijk komen ze er achter dat er helemaal geen bom is.

 

 

Wat vond je van het verhaal?

Ik vond het een erg leuk verhaal. Het was erg spannend en ik had het ook erg snel uit. Net als alle andere boeken van Mirjam Mous was het echt een geweldig boek.

 

 

Maak een samenvatting van het verhaal.

Klas 2C gaat op werkweek. De tocht in de bus wordt al snel verstoord door een boodschap. Er is een bom aan boord! Niemand is meer te vertrouwen. Samen probeert de klas uit te vinden wie de bom in de bus heeft gelegd. En vooral, waar ligt hij? Doormiddel van stukken uit het verleden wordt het steeds duidelijker, komen ze er ooit nog veilig uit?


Het offer van de Baobab

Posted by Annick Lentacker on December 31, 2018 at 7:00 AM Comments comments (0)


Verslag van www.chicklit.nl/

 

De zestienjarige Marcus Holme zit op een militaire school. Wanneer hij wordt gevraagd om lid te worden van het SPAT (Special Abilities Team) is hij dan ook meteen dolenthousiast. Echter wanneer hij een misstap begaat moet hij voor straf een half jaar studeren op het PAC (Parability centre). Marcus ziet dit als een zware straf omdat hij nu les moet volgen met een "stelletje kreupelen" zoals hij dat zelf noemt. Wat hij niet weet is dat het SPAT onderdeel van het PAC is en al snel zal Marcus zijn mening over het PAC moeten bijstellen. Marcus leert wat het is om een echte spion te zijn en leert dat dat niet zonder gevaren is...

 

Het eerste wat me opviel en wat ik meteen heel erg leuk vond aan Het offer van de Baobab is dat het echt gericht is op jongens. Het gaat over spionnen, de hoofdpersonen maken gebruik van allemaal gave gadgets en het verhaal zou niet misstaan in een James Bond film. Daarnaast is de hoofdpersoon in dit young adult boek een 16-jarige jongen genaamd Marcus Holme. Vaak zijn young adult boeken echt gericht op een vrouwelijke doelgroep. Het was erg leuk om te lezen dat dit boek ook de jongens aanspreekt.

 

Een ander goed element in dit boek is dat een aantal hoofdpersonen een handicap hebben. Zo heeft de vrouwelijke hoofdpersoon Victoria Falls geen benen meer. Al vrij snel in het boek wordt Victoria geïntroduceerd. Als lezer leer je haar goed kennen. Ook zien we hoe Marcus naar haar kijkt. We leren dat Victoria een hele stoere, knappe meid is die haar mannetje zeker weet te staan in missies, maar we komen pas na een aantal hoofdstukken erachter dat ze geen benen meer heeft. Ze heeft hypermoderne protheses waardoor je het verschil met echte benen bijna niet kan zien.

 

Daarnaast is Li-Jang, een jongen uit het SPAT team, blind. Zelf maakt hij nog de meeste grappen over zijn blindheid, waardoor het onderwerp nooit zwaar is. Iedereen staat juist heel erg positief in het leven met zijn of haar handicap wat een verademing is. Dit laat de doelgroep van dit boek ook zien dat mensen met een handicap eigenlijk helemaal niet anders zijn. De handicap maakt de leden van het SPAT team juist speciaal. Zo gebruikt Victoria haar protheses of het feit dat ze geen benen heeft juist in missies. Ook is er een autistische jongen in het team, hij heeft moeite met sociale omgang maar in het boek zien we hoe de leden van het SPAT team hem gewoon opnemen in de groep. Dit is heel mooi om te zien. Het boek draagt de boodschap uit dat het niet uitmaakt als je niet "perfect" bent, je kan alsnog worden wat je wilt. Voor de doelgroep van dit boek is dit heel goed om te realiseren en voor jongeren met een handicap is het natuurlijk heel fijn om zich echt te kunnen identificeren met een personage uit een boek.

 

Kate Kriske weet in Het offer van de Baobab de taal absoluut niet te "verkinderlijken", in tegendeel! Er worden soms woorden of zinnen gebruikt die niet zouden misstaan in volwassen boeken. Hiermee zal de doelgroep zich uitgedaagd voelen om verder te lezen. Nergens wordt het taalgebruik echter te moeilijk, ze zullen misschien af en toe wat woorden moeten opzoeken, maar dit vergroot ook de woordenschat van de lezers.

 

Ook weet de schrijfster het verhaal geloofwaardig te houden. Ondanks de grote hoeveelheid actie en de gadgets die gebruikt worden in boek, is het nergens ongeloofwaardig. De mix van actie, spanning en romantiek is goed in evenwicht waardoor je het boek zo uitleest. Het offer van de Baobab eindigt met een gigantische cliffhanger dat de lezer doet smachten naar het volgende boek in de Vic Falls boekenreeks.

 

Het offer van de baobab is een fantastische young adult boek die met name de jongensdoelgroep weet aan te spreken. Het is heel verfrissend om een keer een jongen als hoofdpersoon te hebben. Daarnaast is het verhaal spannend, de spionage-elementen zijn goed uitgewerkt en de bijzondere gadgets voor de spionnen maken het helemaal af! Het offer van de Baobab is een goede start voor deze nieuwe boekenreeks. Ik kan niet wachten om het tweede deel van deze serie te kunnen gaan lezen!

 Mistland

Posted by Annick Lentacker on December 31, 2018 at 7:00 AM Comments comments (0)


Verslag van pluizuit.be

 

De verre toekomst. Alman en Ratoe wonen in Mistland. De hele gemeenschap leeft er in grotten en de mist is alom en altijd tegenwoordig. De maatschappij wordt streng geregeld door de Sobmanwetten. Hogepriesters leiden de gemeenschap en controleurs zien erop toe dat de wetten worden nageleefd. Hun enige vijand zijn de Tars. Het zijn dieren die door hun beet een dodelijke en besmettelijke ziekte verspreiden. De mensen van Mistland jagen op deze dieren voor hun vlees en huiden. In een opwelling redt Alman een pas geboren Tar. Maar waar en hoe kan hij die verzorgen zonder dat iemand dat merkt? Hij neemt zijn vader in vertrouwen en ontdekt dat die met een nog veel groter geheim leeft. Ratoe droomt dat de zon ooit zal terugkeren en maakt er een schilderij over, wat eigenlijk niet mag. Dan wordt er een hogepriester vermoord, iets wat ondenkbaar is in de zo goed geregelde maatschappij. Het rustige leven van Alman en Ratoe wordt helemaal overhoop gehaald en dwingt hen tot een avontuur in de onbekende buitenwereld. Zullen ze overleven en Mistland ooit terugvinden?

 

De auteur neemt de lezer mee naar een verre toekomst waarin het leven op aarde verwoest is door natuurrampen en er slechts een kleine gemeenschap heeft kunnen overleven in een onherbergzaam gebied waar de mist nooit verdwijnt. De mensen leven er in grotten en heel erg bewust van alles wat leeft. Ze kweken zelf hun groenten en volgen de strenge regels van hun stichter Sobman strikt na. Er zijn verhalen over de Oude wereld maar iedereen doet ze af als fabels. De hogepriesters dulden ook geen enkele twijfel of tegenspraak. De minste fout wordt bestraft met werkstraf of gevangenis.

Ook hun taal is geëvolueerd. De auteur doet dat door anagrammen van bestande woorden te gebruiken. Een ‘meter’ wordt in Mistland een ‘retem’, een ‘apotheker’ een ‘opatheker’, een ‘mug’ wordt een ‘gum’, een ‘vogel’ verandert in een ‘gelvo’ enzovoort. Het verhaal leest vlot en is onderhoudend. En natuurlijk loopt het fout en beleven Alman en Ratoe een ongekend avontuur in een voor hen onbekende omgeving buiten Mistland.

Een aandachtige lezer zal tijdens het lezen wel merken dat er bij sommige gebeurtenissen vraagtekens kunnen geplaatst worden. Zeker naar het slot toe waarin blijkt dat zelfs Mistland niet helemaal is wat de hogepriesters prediken.

Het verhaal over een apocalyptische wereldramp is niet origineel. Kirstin Vanlierde maakte met ‘Sequoia’ en ‘Yuma’ een verhaal rond hetzelfde thema. Ook Ally Condie schreef een trilogie (Matched – Crossed – Reached) die eveneens alludeert naar een strenge gemeenschap en een onleefbare buitenwereld in een verre toekomst.

Goed voor een hele tijd ontspannen leesplezier dat lezers kan doen nadenken over onze eigen leefomgeving en hoe wij omgaan met de rijkdommen van onze aarde.

 

Pol Van Damme - augustus 2016


Nelle, blankgoud

Posted by Annick Lentacker on December 31, 2018 at 6:55 AM Comments comments (0)


Verslag van lees-wijzer.be

 

 

Recensie

 

Vlaanderen 1635. De vijftienjarige Nelle vindt na de dood van haar tante die als heks werd veroordeeld, onderdak in Korseele bij Agripus de grootvader van haar vriend Wiete. Nelle voelt er zich welkom en veilig, niet onbelangrijk nu het lijkt of ze zwanger is. Helaas de wereld rondom is niet zo veilig. Nog steeds hebben fanatieke katholieken, aangevuurd door de bisschop en de Spaanse koning, het gemunt op wie 'anders' denkt. Na een optreden met hun poppentheater tijdens de kermis van Auweghem worden Wiete en Nelle als 'duivelskunstenaars ' zwaar aangepakt door enkele pilaarbijters. Dat is de spreekwoordelijke druppel om het geluk elders te zoeken. In het voetspoor van enkele vrienden trekken ze naar Veere. Daar monsteren ze met andere Vlamingen aan als scheepsjongens aan boord van De Zeemeeuw een koopvaardijschip met bestemming Nieuw-Nederland. Omdat meisjes aan boord niet toegelaten zijn, vermomt Nelle zich als jongeman. Ze heet nu Wannes. Mona een ander meisje wordt Pieter. Het leven aan boord is hard, het eten karig en weinig smakelijk. Rijke passagiers zoals de familie Pieterszoon de Vries hebben het wel beter. Maar lang kunnen Nelle en Mona hun geheim niet bewaren. Net voor er sancties volgen duiken piratenschepen op. De Zeemeeuw wordt geënterd; passagiers en bemanning worden gevangengenomen door de piraten van Murat Rais, een Nederlander die zich tot de Islam bekeerde. Ze zullen in Algiers als christenslaven verkocht worden. Jonge vrouwen zijn interessante koopwaar - waardevol 'blankgoud'. Ze krijgen lekker eten, maar zijn ook kwetsbaar op een schip vol mannen. Nelle hoopt dat ze niet voorgoed van Wiete gescheiden wordt. Maar natuurlijk gebeurt dat wel. Nog voor ze op de slavenmarkt verkocht zijn, worden Nelle, Mona en Sara, de oudste dochter van de familie Pieterzoon de Vries naar de riad van Murat Rais gebracht. Sara die zich hevig verzet verdwijnt daar van het toneel. Nelle en Mona worden goed ontvangen. Maar voor wat hoort wat. Mona moet als eerste de nacht doorbrengen bij de zoon van Murat, nu heer van het huis. De zwangere Nelle mag als keukenhulpje aan de slag. De jonge mannen treffen het minder goed. Ze krijgen een brandmerk en een zware ketting aan het been. Dat maakt hun taak, sjouwen met stenen, extra zwaar. Als de pest uitbreekt in Algiers wordt hun bewegingsvrijheid nog beperkter. Een vredesschip uit Nederland doet de kansen keren. Voor Nelle en Wiete ziet het er aanvankelijk niet zo goed uit, maar ze zijn vindingrijk en met de steun van betrouwbare mensen komt er een einde aan hun hachelijk avontuur.

Nelle Blankgoud is spannend en leerrijk. Voor deze historische roman deed Marc de Bel behoorlijk wat onderzoek over de christenslaven en de Orde van de Trinitariërs die hun lot ter harte nam. Ook in Vlaanderen waren er broederschappen die probeerden slaven vrij te kopen in Barbarije zoals Noord-Afrika toen genoemd werd. Een kritische lezer zal opmerken dat toeval vaak een rol speelt in het verhaal en dat het lot Nelle en Wiete wel bijzonder gunstig gezind is. Maar dat is deze sympathieke avonturiers van harte gegund !

 

Rita Ghesquiere

 Rss_feed