Collectief Huisonderwijs voor Hooggevoelige Jongeren

 Mannaz School

10 tips om jouw schoolleven cooler te maken

1. Stof overslaan

Praat met je leerkracht over het overslaan van stof die je al beheerst.  Iets herhalen wat je al weet is vermoeiend en frustrerend.  Hierdoor krijg je tijd voor meer uitdagende projecten.

2. Zelfstudie

Praat met je leerkracht over zelfstandig werken.  Dit is een goede manier om onderwerpen dieper te bestuderen.  Je kunt er dan veel verder op in gaan dan normaal gezien tijdens de lessen gebeurt. Vraag je leerkracht je te helpen om een planning op te maken.  Er zijn zo goed als geen grenzen aan wat je zelf kunt studeren!

3. Interessante leerkrachten

Praat met gespecialiseerde leerkrachten op school.  Ligt dans je, of Engels, drama, computer ...
Vraag of ze je hulp kunnen gebruiken bij het plannen van activiteiten.

4. Tentoonstellingen

Praat met je leerkracht over het maken van tentoonstellingen voor de school.  Je kunt er alleen aan werken of samen met andere leerlingen. 

5. Minilessen

Praat met je leerkracht en de directeur over het opzetten van mini lessen over onderwerpen die niet op jouw school onderwezen worden.  Als er nog leerlingen zijn die bv een nieuwe taal willen leren kan je een studiegroep vormen.

6. Leraar helpen

Vraag aan je leraar op welke manier je hem zou kunnen helpen.  Kun je helpen met lessen voorbereidingen, dingen opzoeken op het internet ?  Kun je misschien helpen met het updaten van computers?

7. Dagboek

Begin een dagboek.  Schrijf je gedachten, gedichten, verhalen, krabbels, uitspraken en andere notities op.  Je kunt op deze manier je gedachten ordenen en je hoofd leeg maken.

8. Alternatief werkstuk

Maak een maquette, geef een mondelinge presentatie (met of zonder Power Point), maak een dia show, schrijf een toneelstuk, componeer een lied, maak een film, ontwerp een website ...

9. Bieb!

Overtuig je leraar dat het voor jou nodig is om te pas en te onpas naar de schoolbieb te lopen. 
Ga vaak naar de bibliotheek bij jou in de buurt en leer zoveel je kan!  Hoezeer je leerkrachten ook hun best doen, ze zullen nooit in staat zijn om je alles te leren wat jij wil weten.

10. Wat doe je wanneer je leraar NEE zegt?

In dat geval kan je nog altijd inschrijven voor de Mannaz School!